- 1
Vul de urgentiewijzer in
Niet iedereen kan urgentie aanvragen. Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en of je aan de voorwaarden voldoet. Het is belangrijk dat je eerst zelf een inschatting maakt of je in aanmerking komt voor urgentie. Dit doe je door de Urgentiewijzer in te vullen. Hiermee krijg je een idee of kans maakt op urgentie.
De Urgentiewijzer is beschikbaar op de website van de urgentiecommissie en vind je hier.
- 2
Check of je aan de voorwaarden voldoet
Je kunt alleen een urgentieverklaring aanvragen als jouw situatie voldoet aan drie voorwaarden:
Verhuizen op korte termijn (binnen vier maanden) is noodzakelijk, en;
Je bent niet zelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie, en;
Je kunt de situatie niet zelf oplossen.
Verduidelijking van de voorwaarden:1. Verhuizen op korte termijn (binnen vier maanden) is noodzakelijk.
Dit betekent het volgende:Jouw probleem heeft een directe relatie met de woning of de woonomgeving. Een (andere) woning in de woningmarktregio Arnhem-Nijmegen moet een oplossing zijn voor de huidige woonnoodsituatie.
Jouw huidige woning is niet geschikt of geschikt te maken om het probleem te verhelpen.
De woonnoodsituatie is zo ernstig dat het onverantwoord is om deze langer dan vier maanden te laten duren.
2. Je bent niet zelf verantwoordelijk voor de ontstane situatie.
Dit betekent het volgende:De woonnoodsituatie is buiten jouw schuld of nalatigheid ontstaan.
Je bent niet verantwoordelijk voor het ontstaan of het voortduren van de problemen.
Voor zover er sprake is van eigen verantwoordelijkheid voor het ontstaan van het woonprobleem wordt dit verwijtbaar gesteld tot drie jaar na het ontstaan.
Je hebt de woonnoodsituatie niet kunnen zien aankomen of je was niet in staat tijdig maatregelen te nemen om de woonnoodsituatie te voorkomen. Verder was je niet in staat daarop in te spelen door je tijdig in te schrijven als woningzoekende in de regio en te reageren op vrijkomende woningen.
Als je urgentie aanvraagt, moet je kunnen aantonen dat je eerst zelf naar een oplossing van het probleem heeft gezocht.
3. Je kunt de situatie niet zelf oplossen.
Dit betekent het volgende:Het jaarlijkse inkomen van jouw huishouden is minder dan € 47.699-. is als jouw huishouden bestaat uit 1 persoon (prijspeil 2024).
Het jaarlijkse inkomen van jouw huishouden is minder dan € 52.671-. is als jouw huishouden bestaat uit meer dan 1 persoon (prijspeil 2024).
Jouw meettijd is onvoldoende om zelf binnen een redelijke termijn in de regio een woning te kunnen vinden. De grenzen hiervoor worden jaarlijks vastgesteld. Jouw inschrijftijd bij Entree is minder dan 17 jaar (als jouw huishouden bestaat uit 1 of 2 personen. Jouw inschrijftijd bij Entree is minder dan 18 jaar als jouw huishouden bestaat uit 3, 4 of 5 personen.
Je hebt niet de mogelijkheid om het woonprobleem op te lossen door bewoning van onzelfstandige woonruimte (kamer/etage).
- 3
Vraag een kansadviesgesprek aan
Denk je in aanmerking te komen voor urgentie? Dan kun je bij Baston Wonen een afspraak maken voor een zogenaamd ‘kansadviesgesprek’.
Tijdens dit gesprek bespreek je met een sociaal consulent jouw situatie. Samen bekijken we of het zinvol is om de procedure voor de urgentieaanvraag te starten. Een kansadviesgesprek is vrijblijvend en gratis. Wel is het nodig dat je ingeschreven staat bij Entree. Hou daarom bij het maken van een afspraak jouw inschrijfnummer bij de hand. Sta je nog niet ingeschreven bij Entree? Doe dit dan eerst. Zonder inschrijfnummer van Entree kunnen wij je helaas niet verder helpen. Je kunt zich hier inschrijven.
Wil je een afspraak maken voor een kansadviesgesprek?
Vul dan het formulier 'Aanvraag kansadviesgesprek' onderaan deze pagina in.
Heb je hulp nodig bij het invullen van het formulier of maak je liever telefonisch een afspraak? Neem dan contact op met onze Klantenservice. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.30 uur via telefoonnummer 0316 – 58 03 58 en per email via klantenservice@baston.nl - 4
Dien jouw aanvraag in
Als je inderdaad een aanvraag voor een urgentieverklaring wil indienen bij de Regionale Urgentiecommissie, dan schrijft de sociaal- of verhuurconsulent een urgentieverslag van jouw situatie. Je levert documenten aan die bewijzen dat de situatie is zoals je hebt verteld. Welke documenten dit zijn, hoor je tijdens het kansadviesgesprek. De documenten en het verslag samen vormen jouw urgentiedossier. De sociaal- of verhuurconsulent van Baston Wonen dient dit urgentiedossier in bij de Regionale Urgentiecommissie.
Zodra de urgentiecommissie jouw urgentiedossier ontvangt, stuurt zij jou een kopie van het urgentieverslag. Hier mag je schriftelijk op reageren, bijvoorbeeld als je vindt dat er fouten in staan. Daarna beoordeelt de Regionale Urgentiecommissie de aanvraag en neemt een besluit of je wel of geen urgentieverklaring krijgt.
Voor het indienen van een aanvraag voor een urgentieverklaring betaal je 55 euro.
Op de website van de Regionale Urgentiecommissie kunt u meer informatie lezen over de procedure van aanvragen van een urgentieverklaring.
LET OP!
Op het internet zijn partijen actief die aanbieden om het aanvraagproces voor een voorrangsverklaring (urgentie) van je over te nemen. Deze partijen zijn géén onderdeel of partner van de woningcorporaties waaronder Baston Wonen.
De aanvraag van de urgenties die via de tussenpartijen worden ingeleverd komen uiteindelijk ook bij de woningcorporaties terecht. Deze worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle andere urgentie aanvragen. Het inschakelen van een tussenpartij levert dus geen tijdswinst op. Het zorgt wel voor extra kosten: je betaalt de tussenpartij namelijk een bedrag voor het overnemen van het aanvraagproces. Dit bedrag komt bovenop de normale kosten van een urgentie aanvraag. Wij adviseren om een urgentie aanvraag altijd zelf in te dienen bij Baston Wonen of één van de andere woningcorporaties in de regio Arnhem Nijmegen. Welke woningcorporaties dat zijn kun je vinden op de website van Entree. - 5
Reageer met jouw urgentieverklaring op woningen via Entree
Als je een urgentieverklaring hebt gekregen, kun je vier maanden lang met voorrang reageren op woningen die via Entree worden aangeboden. Als je binnen deze vier maanden geen woning hebt gevonden, vervalt uw urgentieverklaring. LET OP: reageer je met een urgentieverklaring op een woning en krijg je deze toegewezen? Dan mag je de woning niet weigeren. Doe je dat wel, dan vervalt je urgentie.